Dekonspiruje się, że redukcja tkanki tłuszczowej przy równoczesnym utrzymaniu tkanki mięśniowej, bywa niemal niemożliwa. Aczkolwiek jest paręnaście metod aby ten trud zatracił się. Połączenie kontrastowych koncepcji diety jest niewątpliwie skomplikowane, ale przystępne, starczy, iż przy redukcji tkanki tłuszczowej będziemy wykorzystywali środki nie wystarczające w organizmie tak więc witaminy.
Ponieważ stosując niskokaloryczną dietę redukujemy ilość witamin oraz soli mineralnych niezastąpionych dla ustroju. Tylko witaminy prawdopodobnie mogą w istotny patent zadbać o zasilenie niedoboru witamin i soli mineralnych bez nanoszenia dodatkowych bezcelowych kalorii. Mięśnie w pierwszej kolejności bywają zbudowane z białka a szczegółowo oznaczając z uprzednio znanych aminokwasów. Redukcja ceresu bywa wymagana do tego ażeby zadbać o tkankę mięśniową.

Wszakże w środowisku naturalnym nie istenieje proteina samoistnie. Choćby najchudsze mięso wywodzące się z drobiu czy ryb zawiera tłuszcze. Aby mieć możliwość jeść odpowiednią miarę protein należy dotrzymać umiar w konsumowaniu ceresu. W przeciwnym wypadku nawet nie będziemy wiedzieć kiedy osiągnęliśmy z powrotem rozrost tkanki tłuszczowej.