Wydaje się, że redukcja tkanki tłuszczowej przy synchronicznym zachowaniu tkanki mięśniowej, jest omalże niewykonalna. Tymczasem bywa parę metod aby ten kłopot znikł. Pojednanie kontrowersyjnych koncepcji diety bywa bezsprzecznie skomplikowane, lecz przystępne, starczy, iż przy redukcji tkanki tłuszczowej będziemy zażywać substancje nie wystarczające w organizmie czyli witaminy. Gdyż stosując niskokaloryczną kurację ograniczamy miarę witamin i soli mineralnych nieodzownych dla organizmu. Wyłącznie witaminy prawdopodobnie mogą w obserwowalny patent zadbać o dopełnienie niedomiaru witamin i soli mineralnych bez przyjmowania dodatkowych bezcelowych kalorii. Chrząstki w głównej mierze są zbudowane z protein a szczegółowo oznaczając z powszechnie znanych aminokwasów. Regresja tłuszczy bywa wymagana do tego ażeby zatroszczyć się o tkankę mięśniową.

Wszakże w świecie ożywionym nie bywa białko samorządnie. Chociażby najmiększe mięsko wywodzące się z baraniny czy dorszu zawiera okrasę. Ażeby mieć sposobność spożywać adekwatną ilość białka powinno się utrzymać powściągliwość w spożywaniu tłuszczy. W przeciwstawnym trafie nawet nie będziemy mieli w orientacji kiedy uzyskaliśmy z nawrotem wzrost tkanki tłuszczowej.